26 de desembre 2006

Farinetes de fajol



El fajol és conegut també com a gra de fajol i blat negre. Se'l considera un cereal tot i que no ho és ben bé.
A Catalunya només es conrea a la comarca de la Garrotxa, ja que necessita una climatologia especial ( tot i que si no plou no tindrà les condicions idònies per a poder-se cultivar )
Molta gent no el coneix. Primer perquè es comercialitza poc i segon perquè no hi ha molts cultius.
En temps de la guerra civil i sobretot a la Garrotxa se'n feia "pa negre" i els que tenien la sort de menjar-ne ingerien unes proteïnes molt beneficioses, de les quals n'estaven mancats.
El seu valor nutritiu és comparat al de la carn, tot i ser un producte vegetal.
Les llavors germinen en terra volcànica i com sabeu és una de les més fèrtils degut a la gran quantitat de minerals que compté.
És una menja en la qual els sabors són una barreja de terra, pluja i herba.
Actualment se'n fa farina per a pa, galetes i crepes.
" Les farinetes de fajol " s'obtenen del gra de fajol, un cop molrat. Es barreja la farina amb aigua i sal. Tenen un color grisós perquè el gra de fajol és gris fosc.
Es venen crues als forns de pa i a les botigues de queviures. La textura és humida, tova, com un flan.
Només cal tallar-les ben fines i fregir-les amb oli d'oliva roent. Deixar-les uns minuts amb paper per absorvir l'excés d'oli i ja es poden menjar.
Poden ser salades, com a aperitiu o dolces amb un pols de sucre, com a postres.
Són més bones calentes, acabades de fer, cruixents...
En un petit poble de la Vall d'en Bas, El Mallol , cada any el 6 de desembre s'hi fa una fira: La Fira de Sant Nicolau i és un lloc on se'n poden comprar. També als pobles del voltant, Santa Pau, Sant Privat de Bas, Els Hostalets, Olot...
Si us hi acosteu pels volts de Nadal podreu sorprendre algú a la taula i deixar-vos seduir per un nou sabor amb gust a terra volcànica.

12 Comments:

Anonymous Anònim said...

M'agrada molt que facis tant bona propaganda de les nostres conrades!!! jeje... Jo ja coneixia la flor de fajol ja que sóc de la terra i a més la meva mare és intolerant al blat (entre altres coses) i menja pa de fajol. Per cert, està moooolt bó!!!

1:13 p. m.  
Blogger Joana said...

iruna,
Ets garrotxina???
I conèixes les farinetes de fajol?? Mmmmmmmmmmmm
Bones Festes ! i gràcies per passar

1:29 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Molt bona descripció...entenedora i sentida, com sempre.

1:36 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Tinc una pregunta que no sé si ve a tomb, però com que preguntar no és ofendre... Per Barcelona, en alguns forns artesans (cada cop n'hi ha menys, per desgràcia), han posat de moda el Pa d'Espelta, que està fet amb un cereal que no sé exactament si és aquest o no. En tot cas sembla que el feien servir a l'edat mitjana com a menja suculenta, té moltes propietats benefgicioses.... i està boníssim! Sabeu si aquest tipus de pa té alguna cosa a veure amb el que expliques?

Molt bones Festes!

3:18 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Ummmmm, diria k he probat una vegada el pa de fajol, pero no ho se del cert.
M'has fet venir mé ganes de probar això com a postres. k sóc molt golafre.
Ja en parlaré d'això amb els meus companys d'Olot.
Bona Nit*

4:07 p. m.  
Anonymous Anònim said...

jo no les coneixia...i no vaig aribar a temps de tastar-les. En fi, tindré que fer una escapada a la Garrotxa. Quin gust té?

una abraçada Joana

3:48 a. m.  
Blogger República B612 said...

Quina gràcia! Ara deu fer 2 ó 3 anys, al carnaval de Sitges vam trobar un grup de noies que deien anar disfressades de "Fajoletes de Santa Pau". No vam entendre res però tanhi feia era divertit! Avui he entès perquè anàven pintades de negre i arrodonides amb peces de cartró. XD

5:39 a. m.  
Blogger Joana said...

Gatot,
Les has provades mai??
Spock,
L'espelta és una variant del blat. També se'l coneix com blat verd o salvatge.La seva farina és més tolerable que el blat normal. Compté gluten igualment. És apte pel cultiu biològic. El fajol és un cereal diferent al blat...és garrotxi! I aquí hi ha la diferència ;)L'espelta data de 7.000 a de C...antiquíssim!
*4&3*
El pa de fajol també és molt gustós. A veure què et diuen els companys d'Olot. :)
robertinhos,
Tenen gust com de galeta ( és farina)cruixent, més lleugera, un sabor suau!
Avisa quan pugis a la Garrotxa!
b-612,
Ara saps el per què de la disfressa.
A veure si les proves algun dia ( les farinetes...).
L'any que ve en compraré per a tots i farem una festa al terrat de Veí de dalt! :)
Que tingueu unes Bones Festes!

11:19 a. m.  
Blogger Alepsi said...

Robertinhos, quan hi vagis baixa'n cap aquí unes quantes, que m'han agafat ganes de tastar-les a mi també!!!! Uhm!!!!!!! Jajajajajaj!

Caram, Joana, això es diu abans del dia 6 de desembre, i ens tens a tots allà comprant farinetes d'aquestes!!!!!!! xDDDD

3:07 a. m.  
Anonymous Anònim said...

si, joana, les he provat i m'agraden com quasi tota la cuina volcànica,
entesa com a cuina basada en la percepció dels sabors dels productes naturals, sense massa manipulació ni disfresses.

Sempre que puc faig una escapada a la Garrotxa.

3:08 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Eiiii llegir-te és aprendre!!! felicitats!

6:43 a. m.  
Blogger Joana said...

Alepsi,
No vaig avisar abans perquè havia d'anar a comprar-les per fer la fot!!!
L'any que ve podem fer una excursió ;)
Gatot,
Veig que ets un amant de les aromes sense disfresses!
Candela,
Jo també et llegeixo a tu...

8:12 a. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home